Aleid van de Meervenne: de jeugd van een late bruid: 1452/3 - 1523
Dr. Lucas van Dijck
Terwijl het geboortejaar van de schilder zelf nog steeds onduidelijk is, maar rond 1450 zal liggen, gingen we er tot nu toe van uit dat Aleid minstens even oud of nog wat ouder zou zijn dan Jheronimus. Hernieuwd onderzoek geeft nu scherpere resultaten over de jeugd van Aleid. Het hoeft allereerst geen betoog dat het leven van een man sterk wordt beïnvloed door de vrouw, met wie hij 34 jaar heeft samengewoond. Het wel en wee van Aleid tot aan haar huwelijk geeft een vrij duidelijk en weinig vrolijk beeld. Er kwam nogal wat op haar af. Laten we de details bestuderen:
Een gescande tekst van 1 december 1516: Herbertke, een zus van Jheronimus Bosch, en zijn neven Jan en Anthonis van Aken, verklaren dat de afwikkeling van de boedel, tijdens het huwelijk verkregen door Jheronimus en zijn vrouw Aleid, tot tevredenheid is afgewikkeld. Oud archief ‘s-Hertogenbosch, R. 1287, fol. 32vo.
De omvangrijke Bossche archieven zijn ten aanzien van Jheronimus Bosch en zijn vrouw Aleid van de Meervenne zodanig in detail uitgezocht, dat er nauwelijks nog wat bijgevonden kan worden. Zo goed als alles wat er als resultaat van die naspeuringen bekend is, is in 2001 gepubliceerd.1 Daarna zijn er geen relevante feiten naar boven gekomen. Het is daarom, kort voor het Jheronimus Boschjaar, een gelukkige omstandigheid dat we het leven van Aleid van de Meervenne duidelijker kunnen omlijnen.
Aleid was telg van een oude familie die Van de Meervenne alias Brant heette. De dubbele naam is ontleend aan het feit dat Aleids overgrootvader Goijard van de Meervenne trouwde met een Aleid dochter van Henrick Brant. Het waren welgestelde families uit Oirschot en omgeving. Het meest bekende kopstuk uit de familie Brant was heer Jordanus Brant, pastoor van Rosmalen – waar hij zich liet waarnemen- kanunnik te Luik en te Lobbes. Tevens was hij zegelaar van de bisschop van Luik.